Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică și Resurse Montane împreună cu Ministerul Mediului - România, Institutul Norvegian de Cercetare în Bioeconomie (NIBIO) și Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), partenerii din proiectul "Restaurarea zonelor umede și turbăriilor din regiunea de Centru - RePEAT" au organizat, în noua sală de conferințe a ICDCRM, prima conferință științifică destinată restaurării turbăriilor din Carpați.
Pe durata celor trei zile de desfășurare a evenimentului au fost prezentate studii, inițiative și probleme privind managementul zonelor umede și turbăriilor, contextul prezent al stării solurilor în România, metode inovative de monitorizare a solurilor și apelor de suprafață. În cadrul vizitelor în turbăria Tinovul Mohoș, Tinovul Luci și turbăria Apa Lină, precum și la Lacul Sfânta Ana, echipa ICDCRM a prezentat lucrările de restaurare realizate în cadrul proiectului RePEAT.
Nevoia de a acorda mai multă atenție zonelor umede în termeni de conservare și valorificare, prin realizarea de parteneriate între instituțiile de cercetare și autoritățile publice a fost argumentată de lideri ai Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS) prof. dr. Ioan Jelev, vicepreședinte și prof. dr. Mihail Dumitru, președinte la Secţia de Ştiinţă a Solului, Îmbunătăţiri Funciare şi Protecţia Mediului dar și de lideri din cadrul autorităților locale și naționale dl. Attila Korodi, primarul Municipiului Miercurea Ciuc, dl. Dan-Ștefan Chiru, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), dl. Andrei Alexandru, secretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID).
Mai multe detalii: aici